Anakroni

Jeg er ikke sikker på, om jeg nåede at skrive det her på bloggen, men jeg udviklede for nogle måneder siden fremtidens buzz-word.

Anakroni og anakron.

Det betyder – i min nye version – at noget bevæger sig mellem eller er en del af flere forskellige tidsaldre.

Kronos betyder tid. Ana er et præfiks for opad, fremad (græsk). Der eksisterer et navneord, anakronisme og et tillægsord anakronistisk. De betyder at noget er tidsmæssigt fejlplaceret. Eks. kan nogle mene, at elektronisk musik er anakronistisk i forhold til en opera på Det kongelige Teater.

I denne nye udgave er ordet positivt. Det vil sige en form, hvor det betegner en ting, en begivenhed eller en trend, der er uafhængig af sin tid. For eksempel kameraet Leica, der trods alderen stadig er det foretrukne blandt mange professionelle fotografer.

Leica er anakront. Det samme gælder Rolls Royce, Eiffeltårnet, folkedans, bodegaer, tegltag og mange andre ting.

Published by Chresten Ibsen

43-årig far til 4. Gift med Maija, bor i Brabrand. Lagermand hos Stark RDC i Årslev. stifter af og mangeårig formand for foreningen Fair Bidragssats, Medlem af Brabrand-Årslev fællesråd. Tidl. selvstændig kommunikationsrådgiver i chib pressebureau (2011 - 2018), tidl. jurymedlem i højskolekulturprisen Den gyldne Grundtvig, journalist, livredder, finanskritiker, aktivist og idealist. foredrags- og oplægsholder. Stoiker. Tidl. formand for landsbyrådet for Sdr. Omme og Bøvl. (from 2007): 31 years-old just-married danish guy with the thoughts of saving the world slipping out of my hands. I´ll pass it on to my children instead and just do my job - PR & communications - for a large venue presenting modern dance in DK. This is my daily life as it is - no filter. My motto is: Open, honest and preferred up-front honesty.

One reply on “Anakroni”

Comments are closed.