Anakroni

Jeg er ikke sikker på, om jeg nåede at skrive det her på bloggen, men jeg udviklede for nogle måneder siden fremtidens buzz-word.

Anakroni og anakron.

Det betyder – i min nye version – at noget bevæger sig mellem eller er en del af flere forskellige tidsaldre.

Kronos betyder tid. Ana er et præfiks for opad, fremad (græsk). Der eksisterer et navneord, anakronisme og et tillægsord anakronistisk. De betyder at noget er tidsmæssigt fejlplaceret. Eks. kan nogle mene, at elektronisk musik er anakronistisk i forhold til en opera på Det kongelige Teater.

I denne nye udgave er ordet positivt. Det vil sige en form, hvor det betegner en ting, en begivenhed eller en trend, der er uafhængig af sin tid. For eksempel kameraet Leica, der trods alderen stadig er det foretrukne blandt mange professionelle fotografer.

Leica er anakront. Det samme gælder Rolls Royce, Eiffeltårnet, folkedans, bodegaer, tegltag og mange andre ting.

One Response to “Anakroni”

  1. […] Jeg skrev en dag om anakron eller anakroni. […]